Amerikiečiai, sužinoję apie „The Great British Baking Show“ stebuklus, supranta ir dar kai ką: šioje Atlanto vandenyno pusėje niekas iš tikrųjų nežino, kas tai per desertai.
Dėl „Great British Bake-Off“ epizodo „Sausainiai“ norisi paaiškinimo, ką britai turi omenyje sakydami „sausainis“. (cc @libbyanelson)
– Matthew Yglesias (@mattyglesias) 2015 m. lapkričio 22 d.
Esu žiūrėjęs per daug „The Great British Baking Show“ epizodų, kad vis dar nežinau, ką britai turi omenyje sakydami „pudingas“.
– Ruth Graham (@publicroad) 2015 m. lapkričio 12 d.
Taigi, kad per Padėkos dieną galėtumėte pažiūrėti didžiausią mūsų laikų kepimo konkursą, pateikiame gidą, apie ką jie iš tikrųjų kalba. Skirtumai tarp to, ką britai ir amerikiečiai turi omenyje sakydami „pudingas“ ir „sausainis“, gali skambėti kvailai. Tačiau už šių skirtumų slypi ilgalaikiai kultūriniai skirtumai, kurie paaiškina ne tik tai, kodėl abi tautos skirtingai vadina maistą, bet ir tai, kodėl jos taip skirtingai valgo.
Dvi žodžio „pudingas“ reikšmės
„Pudingas“ gali reikšti saldų paskutinį patiekalą, kurį amerikiečiai vadina desertu. (Kadangi tai Jungtinė Karalystė, tai turi klasinę reikšmę. Nensė Mitford (Nancy Mitford) savo garsiojoje esė, kurioje lygino aukštesniosios klasės britų ir visų kitų žmonių kalbą, suskirstė „pudingą“ į elito vartojamą žodį, o „saldų“ – į proletariato vartojamą).
Tačiau pudingas taip pat gali būti specifinis patiekalas – ir britiškas pudingas vis dar nėra tas pats, kas amerikietiškas. Amerikietiški pudingai artimesni tam, ką britai vadintų „custard“.
Britų pudingas – tai sūrus arba saldus patiekalas, kuris gaminamas verdant arba verdant garuose: lėkštėje, audeklo gabalėlyje ar net gyvulio žarnoje. Pirmieji pudingai šia prasme buvo dešrelės; juodasis pudingas, dešrelės, gaminamos iš kiaulės kraujo, kartais įtraukiamas į tradicinius angliškus pusryčius.
Kiti pudingai yra saldūs, pavyzdžiui, „Spotted Dick“ – garuose virto pyrago su serbentais, kuris yra vos saldus ir, kaip ir daugelis kitų pudingų, pagardintas ne sviestu, o jautienos taukais. Tradiciškai garuose ruošiamas uogienės pudingas (angl. roly-poly), kurį sudaro tešla, pagaminta iš suflė, pertepta uogiene ir suvyniota į ritinėlį.
Kad būtų dar painiau, kai kurie patiekalai vadinami pudingais, kurie kartais yra kepami, bet anksčiau buvo verdami arba verdami garuose. Geriausias pavyzdys – „sticky toffee pudding“, datulių pyragas su karameliniu padažu, kuris tradiciškai verdamas garuose, bet dabar dažnai kepamas. (Be to, jis gali būti kanadietiškas, o ne britiškas.)